keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Nahkaompelu FAQ


Nahkatossututoriaali ilmestyy näillä näkymin huomenna. Sitä ennen muutama sana nahkaompelusta yleensä.

1. Tarvitaanko joitain erityisiä välineitä?

Neula Olen minä kuullut jonkun ommelleen nahkaa ihan perusneulallakin, mutta minä kyllä lämpimästi suosittelen nahkaneulan ostamista ompelukoneeseen. Se on sen verran edullinen investointi ja helpottaa ompelua todella paljon. Nahkaneula rei’ittää nahan tavallista neulaa tehokkaammin. Tämä johtaa myös siihen, että ompeleen pituuden tulee olla hieman tavallista pidempi (selkeästi yli 3,5), jotta reiät eivät halkaise koko nahkapalasta.  Nahkaa käsin ommellessa on nahkaneula ihan ehdoton. Tavallisella neulalla saa aikaiseksi vain hikeä, kyyneleitä ja hammastenkiristystä. Käsin ompeluun suosittelen myös sormustinta. (Nahkatossuissa ei ole käsin ommeltavia kohtia)

Paininjalka Vähäiset ompelukset kuten pienet tossut, pystyy kyllä ompelemaan tavallisella paininjalallakin. Mikäli ompelet nahkaa enemmänkin, suosittelen teflonpaininjalan hankintaa. Teflonpinnoite helpottaa nahan syöttymistä ompelukoneessa. Teflonpaininjalka helpottaa myös muiden nihkeiden kankaiden ompelua. Köyhän miehen versio teflonpaininjalalle on teflonteippi tavalliselle paininjalalle.

Nuppineulat Juu, tavalliset nuppineulat ei nahalle käy. Neuloistahan jää nahkaan reiät. Sen sijaan voit käyttää mielikuvitustasi. Käytä neulojen sijaan vaikkapa pieniä lasten hiusklipsejä, paperiliittimiä, pyykkipoikia tai vaikkapa maalarinteippiä, jotta saat ommeltavat kappaleet pysymään paikallaan. Aplikoitavat palaset kannattaa ensin liimata paikalleen. Tarkista, että liima soveltuu nahalle, tällöin liiman pitäisi olla sellaista, että se ei koveta nahkaa kuivuessaan. Tavallinen Erikeeper-tyyppinen liimakin käy, jos käytät sitä vain pienen tipan.

Lanka
Periaatteessa tavallinen ompelulanka käy hyvin, kunhan se on hyvälaatuista ja kestävää. Halvat puuvillalangat kannattaa jättää tällä kerralla laatikon pohjalle ja valita jokin kestävä sekoitelanka. On myös olemassa erityistä nahkaompelulankaa. Jos olet perfektionisti, niin metsästät tietenkin sitä. Siinä on tavallista ompelulankaa kestävämpi ydin. Nahkaompelulangan saatavuus on kuitenkin tosi heikko, itse olen löytänyt sitä vain Kodin Ompelukoneesta Turusta. (Mitä kauppaa en voi kyllä muuten suositella, surkea palvelu, lue vaikka tästä)

2. Mistä sitä nahkaa oikein saa?

Nahan metsästys on nykyaikainen urbaani taitolaji. Nahkapaloja on palalaareissaan myynyt kilohintaan ainakin Eurokangas ja Jättirätti. Saatavuus kuitenkin vaihtelee kovasti. Tätä kirjoittaessa ei Turun Euronkankaassa nahkapaloja ole ollut pitkiin aikoihin, pääkaupunkiseudulla niitä sen sijaan on kuulemma näkynyt. Monet nahkaompelimot myyvät ylijäämäpaloja edullisesti (tai sitten kauheaan riistohintaan). Kannattaa käydä kysymässä. Turussa olen nahkapaloja ostanut ainakin Tuureporinkadulla olevasta nahkaompelimosta. Myös käsityömessuilla olen nähnyt nahkapalapusseja myynnissä nahkatuotteita myyvillä kauppiailla. Helppo tapa saada nahkaa on hankkia sitä vanhojen nahkavaatteiden muodossa. Kirppareilta saa usein vanhoja kammottavia, poissa muodista olevia nahkavaatteita pilkkahinnalla. Mikäli paikkakunnallasi on UFF, kannattaa odottaa sen poistomyyntien viimeistä päivää, jolloin nahkavaatteita saa jopa eurolla kappale.
 


Lisäkysymyksiä saa mielellään esittää, en tiedä osaanko vastata, mutta ainakin yritän :)

8 kommenttia:

 1. Mahtavaa että jaksoit tämmöisen kirjoittaa ja odotan innolla tutoriaalia!

  VastaaPoista
 2. hei, kiitos kovasti näistä tiedoista!!!nyt koitan jostakin saada niitä nahkapaloja hankituksi...

  VastaaPoista
 3. Kiitokset tästä!

  Lisävinkkinä vielä, että verhoiluliikkeistä saattaa myös löytyä jämäpaloja nahkaa sopivaan hintaan.

  VastaaPoista
 4. Nuppineulojen sijaan toimii tosi hyvin verhonipsut, pitää nahan tiukasti paikoillaan, muttei jätä jälkiä.

  Ja nahkaahan saa myös silittää, eli liiman sijaan voi käyttää myös silitettäviä tukikankaita ja silitettävää liimaharsoa.

  VastaaPoista
 5. tuhannet kiitokset tästä ja tossu ohjeista. Maailma on pullollaan taitavia ihmisiä, mutta vain osa jakaa tietoansa ja taitoansa muillekin (ainakaan ilmaiseksi). Kiitos kun kuulut noihin harvinaisuuksiin!

  Nyt vaan nahkoja metsästämään...nimittäin tossuja täällä tarvittaisi :)

  VastaaPoista
 6. nahka liimataan AINA saumat yhteern ensin kontaktiliimalla tai jopa suutarin kenkäliimalla, kaikki langat ja tarvikkeet tulee kätevästi postitse kotiin paketissa,netistä löytyy, jenkuit myyvät ylihintasta samaa taVARAA kuin kiinassa mutta 5-20x kalliimmalla. nahat netistä. esim, banggood com sivuilta olen tilaillut työkalut käsin ompeluun ja muihin nahkatöihin. kone vaatii voimaa ja kunnon teflon/silikoni tallan että luistaa, reikäväli enemmän kuin 3,5mm 3,5-4-5mm yleisin.kunnon nahkaneulat on ainoa tapa tehdä kunnon saumaa.

  VastaaPoista
 7. Kemin nahkatarvike myy erivärisiä nahkoja, valikoima on melko suuri. Verkkokauppa toimii.

  VastaaPoista
 8. Aloittaisin nahan ompelun koneella kun vain tietäisin minkälaisen koneen ostaisin ja paljonkohan sellainen maksaa. Olen käsin ommellut nahkaa, suutarilta ostin vahattua lankaa sekä ohuempaa nailonlankaa. T. Artsi

  VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentistasi!

Thanks for your comment!

Tackar och bockar! (Du kan kommentera också på svenska)