torstai 27. tammikuuta 2011

Nahkatossut TUTORIAALI

 Yleisiä nahkaompeluohjeita edellisessä postauksessa.

Leikkaus

Leikkaa kaikkia kappaleita kaksi kappaletta, lisää saumavaroja 2-3 mm oheisen listan mukaan. Leikkaaminen on helpointa, jos piirrät kaavat suoraan nahan nurjalle puolelle esimerkiksi tussilla tai kuulakärkikynällä. Huomaa, että tulet piirtäneeksi pohjista eri puolet, vasemman ja oikean.

päällinen: saumavarat kokonaan ympäri
päällisen alavara: saumavarat ylä- ja sivureunoihin, ei kaarevaan alareunaan
pohja: saumavarat kokonaan ympäri
takareuna: saumavara alareunaan (kapeampi reuna)
kuminauhakuja: ei saumavaroja

Ompelu

1. Tee ensin mahdolliset aplikoinnit. (Eli tee siis niin kuin minä sanon, älä niin kuin minä teen. ;) Kuvassa näkyy, että aplikoinnit on kesken, vaikka alavara on jo paikallaan, heh!)

2. Ompele kuminauhakuja takareunakappaleen oikealle puolelle.3. Leikkaa etukappaleen alavaraan pienet kuminauhan mentävät viillot kaavassa merkittyihin kohtiin. Ompele etukappaleen alavara etukappaleeseen oikeat puolet vastakkain. Käännä alavara nurjalle.
4. Hae pohjasta, etukappaleesta ja takareunakappaleesta suurin piirtein keskikohdat. Kokoa tossut joillakin nipsuilla tms. oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä ensin etukappale pohjaan ja sen jälkeen takareunakappale. Takareunakappale tulee vähän etukappaleen päälle. Ompele koko pohjan ympäri.
5. Käännä tossu oikein päin. Leikkaa sopivan mittainen kuminauha. Kannattaa mitata kuminauha lapsen jalan mukaan. Jos olet epävarma, leikkaa reilun kokoinen kuminauha, sitähän voi sitten aina lyhentää! Pujota kuminauha kuminauhakujaan ja etukappaleen alavaran rei’istä läpi. Ompele kuminauha renkaaksi.

6. Käy lähettämässä hurjasti kiitoksia kommenttina tai sähköpostina Marian ateljeen Marialle kivasta kaavasta ja hyvistä ohjeista :)

VALMIS! Helppoa kuin heinänteko.

72 kommenttia:

 1. Kiva, kun jaksoit laittaa ohjetta tulemaan. Nyt pitää alkaa ihan itse kokeilemaan ohjetta!!! Kiitti tuhannesti!

  VastaaPoista
 2. Voi kun ois joskus aikaa kokeilla.. huoh..

  VastaaPoista
 3. Nämä tossut on kyllä niin ihania, että pitäisi ottaa asiakseen kokeilla! Kiitos selkeän näköisestä ohjeesta!

  VastaaPoista
 4. Ihana ohje, isot kiitokset! Jospa uskaltais kokeilla kun niin hyvin on ohjeistettu!!!

  VastaaPoista
 5. Kiitos ohjeista! Olen tehnyt noita tossuja ja nyt tuli muutama ahaa-elämys! Joten kiitos! Jatkossa viisaampana. ;)
  Ja kiitos tuosta nahanompelu-tutorialista!

  VastaaPoista
 6. No nyt on kyllä niin selkeä ohje, että on melkein pakko kokeilla! Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Upeaa että jaksoit tällaisen tutoriaalin tehdä, kiitos! Ehkäpä sitä joskus jopa uskaltaisi kokeillakin nahkatossujen tekemistä tutoriaalisi ansiosta :) Ja hauskaa, että löysin sivullesi!

  VastaaPoista
 8. Olen jo aiemmin iskenyt silmäni nahatossuihisi ja lähdin samantein kirppareille etsimään vanhoja nahkavetimiä. Ja voi herranpieksut! Karmeita kiskurihintoja vaatteista, mitä kukaan ei kuitenkaan voi käyttää.

  Ja sama juttu muuten toistui kun Puhtin inspiroimana lähdin etsimään vanhoja huopuvia tai jo huopuneita villapaitoja. Pääks!

  VastaaPoista
 9. Empä onnistunut huonoilla taidoillani kaavoja tulostamaan..pöh!! Käykö ompelu ihan tavallisella koneella? Entä tarviiko ostaa joku nahkaneula?

  VastaaPoista
 10. pikkupikkuriikki: Tavallinen ompelukone käy. Nahkaneula ei ole 100%:sen välttämätön, mutta kylläkin erittäin suositeltava. Kannattaa lukea myös edellinen postaus "Nahkaompelu FAQ"

  http://marianateljee.blogspot.com/2011/01/nahkaompelu-faq.html

  Joitain tulostusohjeita löytyy "Hello Kitty tossut" -postauksesta

  http://marianateljee.blogspot.com/2011/01/hello-kitty-tossut.html

  Jos tulostus ei edelleenkään onnistu, voit laittaa sähköpostia marianateljee(at)gmail.com, voin yrittää auttaa, kun tiedän tarkemmin millaisista ongelmista on kyse.

  VastaaPoista
 11. Kiitos tosiaan ohjeesta, tänään sain aikaan tehdä tällaiset! Muutamia mutkia tuli matkaan, sillä minulta näköjään puuttuu lukutaito... Heh, ensi kerralla viisampana.

  VastaaPoista
 12. Niin ja taisin minäkin käyttää liian lörppöä nahkaa näihin.

  VastaaPoista
 13. Kiitos kivasta ohjeesta,kokeilin sitä mutta mitenkä ne takakappaleen päät sijoittuu sinne etukpl alle? se ei mennyt oikein jakeluun,kun tossun laittaa jalkaan ne pomppaa sieltä esille rumasti!Onkohan minun taidoissani nyt vikaa?

  VastaaPoista
 14. Takakappaleen läpi pujotettu kuminauha pujotetaan myös etukappaleen alavarassa olevien viiltojen läpi ja alavaran pitäisi sitten pitää takakappale nätisti paikallaan. Jos nahka on liian ohutta, saattaa lopputulos kuitenkin vähän lörpsöttää :/ Tossuihin sopii parhainten siis aika tukeva nahka.

  VastaaPoista
 15. Hyvä ohje kiitos kovasti! Ensimmäistä kertaa ompelin nahkaa ja ihan kelpo tossut tuli.

  VastaaPoista
 16. Onkohan joku tehnyt sioimmalla 32 koolla tossuja? Meillä ei ainakaan jalkaan mahtunut, oli liian tiukka, vaikka lapsi on hyvin hoikka. En tiedä miten saisin korjattua, ettei tarvitsisi roskiin heittää....?

  VastaaPoista
 17. Voi kurja :( Minä olen itse tehnyt molemmille lapsille tuon isoimman koon ja sopiva on ollut. Meillä kyllä molemmilla lapsilla kapeat ja matalat jalat. Oliko teillä nimenomaan liian vähän pituutta vai kinnasiko leveydestä? En minäkään osaa sanoa miten voisi korjata. Olisiko saumavaroissa ylimääräistä? Nahkaan riittää ihan minimaaliset saumavarat. Mun täytyykin nyt vertailla tuota pohjan kokoa meidän tytön kenkiin. Hänellä on juuri tällä hetkellä tuo koko 32 käytössä. Kiitos kuitenkin palautteesta!

  VastaaPoista
 18. Niin, tuli vielä mieleen, että tarkistitko kaavasta tulostuksen jälkeen sen 1 cm:n tarkistusviivan? Jos sivun skaalaus on epäonnistunut tulostuksessa, tulee tossuista erityisesti tuossa suurimassa koossa liian pienet. Tulee siis valita "sivun skaalaus: ei mitään/scaling: none" (jos nyt muistan tuon englanninkielisen oikein, mulla on suomenkielinen acrobat)

  VastaaPoista
 19. Todellakin kokeilemisen arvoinen ohje!! Aivan upea! Jos joskus uskaltaudun kokeilemaan niin linkkaan varmasti tänne ^__^

  VastaaPoista
 20. Aijai, ohje on jo tulostettuna ja piirsin vielä koon 20 siihen jatkoksi. Toissapäivänä kävin hakemassa suutarilta nahkaa ja nahkaneulakin olisi odottamassa jo, tossut teen heti kun vaan aika riittää. :D Kovasti kuumottaisi aloittaa heti mutta on edellinen työ vielä kesken. :P Kiitos ohjeesta jo näin etukäteen!!! :)

  VastaaPoista
 21. Iso kiitos! neljät tossut onnistuneesti ommeltu! Linkitin ohjeesi blogiini ja lukijaksi jään :-)

  VastaaPoista
 22. Kiitos tästä!
  Minä jo yhden tossun ompelin, omilla ohjeilla. Mutta muutaman ongelmakohdan ratkaisit puolestani! Pitäisi useammin tutkia ennenkö hutkii! =D

  VastaaPoista
 23. Kiittää ihanista ohjeista ja kaavoista! En olisi uskonut nahkatossujen ompelemista näin helpoksi! :)

  VastaaPoista
 24. Iso kiitos ohjeesta! Juuri postasin ensimmäiset nahkatossuni ja hienosti onnistui tällä ohjeella. Vähän tuo alavara puskee ulos etukappaleen alta, oletko sitä kiinnittänyt mitenkään? Vähän liimaa sinne laitoin, ehkä olisi voinut ommellakin sauman vierestä? Entä kuminauhaa varten tehtävät viillot, oliko tarkoitus että ne on lähempänä jalan sisäsyrjää?

  VastaaPoista
 25. Mulla on joskus aiemmin, kun olen tehnyt tossuja vähän ohuemmasta nahasta, alavara helposti työntynyt esiin. Parit viimeiset tossut olen tehnyt paksummasta nahasta ja ne on sen sijaan pysynyt hyvin kuosissaan. Jossain ostotossuissa olen nähnyt alavaran tikattuna paikalleen, joten kyllä niin voi halutessaan tehdä. Viillot kuminauhalle olen aina yrittänyt tehdä mahdollisimman keskelle.

  VastaaPoista
 26. Kiitos loistavasta ohjeesta! Ensimmäiset tossut valmistui juuri, huomenna vähän bloggausta niistä :)

  VastaaPoista
 27. Kiitos mainiosta ohjeesta :) Ekat tossut takana ja hienot tuli.

  VastaaPoista
 28. Hei!

  Kiitos ohjeesta! Kysyisin vielä millaista nahkaa tossun pohja on? Minulla on pari säkkiä nahkapaloja, mutta tuleeko pohja ihan normaalista nahasta vai jostan mokan tyylisestä?

  -Elli

  VastaaPoista
 29. Pohjaan olisi kaikkein parasta tukeva mokkanahka > pitää niin tossun sisällä kuin lattiaakin vasten.

  Joskus kun mulla ei ole ollut mokkanhankaa, niin olen laittanut tavallista nahkaa. Tällöin täytyy laittaa mokkapuoli ulospäin, eli lattiaaa vasten, muuten tulee liian liukkaat tossut. Sisäpuolelle olen sitten leikannut tukevasta puuvillakankaasta ylimääräisen pohjakappaleen vuoriksi ja yksinkertaisesti ommellut sen samalla ompeelella kiinni kun tossut muutenkin.

  VastaaPoista
 30. Kiitos ihanasta kaavasta! Tein äsken tytölle tossut (tavallisesta nahasta, mokkapuoli ulospäin koko tossussa) ja tuli aivan ihanat :)

  VastaaPoista
 31. Suurkiitos ja kumarrus ohjeesta! Tekemisen ja säästämisen ilo oli ylin kun väsäilin tossuja, ja kaupan päälle sain kaksi haltioitunutta tohvelisankaria. Ohje taipuu mainiosti myös kangastossujen tekemiseen.

  (Ensi kerralla taidan käyttää kaavoja, niin säästyn purkamisrupeamalta.)

  VastaaPoista
 32. Hei. Kokeilin tossukaavaa, jokin tosin meni vähän pieleen ja jouduin soveltamaan aika hurjasti... Oli varmaan liian paksua nahkaa tai jotain..

  VastaaPoista
 33. Kiitos mahtavasta ohjeesta! =)
  http://krassutellen.blogspot.fi/2012/08/rikotaanpas-vahan-taas-blogihiljaisuutta.html

  VastaaPoista
 34. Kiitos hyvästä ja helposta ohjeesta! :) Tein tytöllemme tossut ja ne löytyvät täältä blogistani http://kasigntehtya.blogspot.fi/2012/09/nahkatossut.html

  VastaaPoista
 35. Kiitoksia ohjeesta :)Koekappaleet tehty ja seuraavaksi nahkapalojen hankintaan :) http://velhonviita.blogspot.fi/2013/04/pika-tossut.html

  VastaaPoista
 36. Kiitos ohjeesta ja kaavasta ja ja ja... mie toteutin harjoituskappaleen sekaversiona trikoo/nahka http://lainatenihanuutta.blogspot.fi/2013/08/treenitossut.html
  Täytyy jatkaa harjoituksia, jos sais ihan tarhakelpoisiakin tässä aikaiseksi ;)

  VastaaPoista
 37. Erittäin paljon kiitoksia ohjeesta! http://byjolanda.blogspot.fi/2013/08/paivakotiin.html

  VastaaPoista
 38. Kiitos loistavasta ohjeesta! :D Pelasti meidän eskarilaisen! :) Täältä löytyy minun versioni: http://viisviikolla.blogspot.fi/2013/08/ullakon-aarre-ja-eskaritossut.html

  VastaaPoista
 39. Kiitos mahtavasta ohjeesta! Tämä pääsi testiin ja hyvät tossut tuli :)

  VastaaPoista
 40. Kiitos kaavasta ja ohjeesta! <3
  Helppoa tosiaan.

  http://kummala.blogspot.fi/2013/08/kerhotossut.html

  VastaaPoista
 41. Kiitokset selkeästä ohjeesta! Ekat tein kokonaan nahkaiset, joista tulikin reilut, joten tein toiset pienemmät neuloksesta. Ihanat tuli ja pieni tykkää :)

  VastaaPoista
 42. Kiitos ohjeesta! Googletin tossun kaavaa ja löysin tänne sivuille. Pitääpä tarkastella blogia vielä tarkemminkin. :)
  -Annavalpuri

  VastaaPoista
 43. Tällaiset tossut valmistuivat koossa 26. Kiitos hurjasti ohjeesta :)

  VastaaPoista
 44. Paljon kiitoksia ohjeesta! Minäkin rohkenin kokeilla ensimmäistä kertaa tossujen tekoa. Se oli myös ensimmäinen kerta, kun ompelin nahkaa. :) Täältä löytyy minun versioni: http://nuppuneula.blogspot.fi/2013/10/salaiset-tossut.html

  VastaaPoista
 45. Kiitos paljon selkeästä tossuohjeesta sekä kaavoista! Tossujen teko olikin paljon helpompaa (ohjetta seuraten), kuin kuvittelin.

  VastaaPoista
 46. Kiitos hyvistä ohjeista ja kaavoista. Oli todellakin helppoa kuin heinänteko, paljon helpompaa kuin olin kuvitellut. Kiitos!

  VastaaPoista
 47. Kiitos paljon hyvistä ohjeista ja kaavoista! Todella helppoa oli!

  VastaaPoista
 48. Kiitos mahtavasta ohjeesta, pääsi jälleen käyttöön siskonpojan joululahjaa ommellessa!

  VastaaPoista
 49. Hei, lopuksi tutoriaali ja kaava että voin kokeilla ilmaiseksi. Yeah. Paljon kiitoksia jo. Katsotaan onko ymmärrän kaikki...

  VastaaPoista
 50. Jes!
  Saman tien koneelle!
  Pojalle tarttiskin uudet tarhatossut!
  Isot kiitokset ohjeesta ja varsinkin kaavasta :)

  VastaaPoista
 51. Kiitos kaavasta ja ohjeesta.:) Hyvin toimi, vaikka jouduin suurentamaan muutaman koon. :)

  VastaaPoista
 52. Hei Maria ja kiitos ohjeistuksesta! Ajattelin kokeilla tossujen valmistusta mutta en löydä kaavaa. Onko se vielä tulostettaviss?

  VastaaPoista
 53. Hei! Kaava on tuossa sivupalkissa otsikon "ilmaisia kaavoja" alla. Linkki "nahkatossut/leather shoes" vie google driveen, jossa kaavat ovat peedeäffänä. Minä ainakin sain sen auki kirjautumatta sisään. Etkö huomannut linkkiä vai onko linkissä jotain ongelmaa? Jos on vielä ongelmaa, voit laittaa spostia marianateljee (ät) gmail.com

  VastaaPoista
 54. Kiitos kivasta ohjeesta! Meidän pojan jalka 26 ja kun tein 26 kokosen kaavoilla niin tossuista tuli pohjamitalta ihan naftit (olisivat tältä mitalta vielä kyllä kelvanneet) mutta ilmeisesti meidän pojulla jalkapöydän korkeus on normia isompi koska siitä tossut kinnas tosi pahasti. Tein toiset tossut 28 koon kaavalla mutta "päälikappaleen" leveyden otin koosta 30 (ellen jopa 32) ja sitten tuli kasvunvaraa sisältävät mutta sopivat pohjamitaltaan, siitä jalkapöydän korkeimmalta kohdalta kinnas edelleen vähän muttei niin paljoa etteikö tossuja voisi käyttää. :)

  Ohjeet oli todella selkeät ja tossut oli niiden avulla todella helpot tehdä. Kiitokset hyvästä ohjeesta ! Tässä linkki mun blogipostaukseen. :)

  http://rokkiajarakkautta.blogspot.fi/2014/09/tossuja-syksyyn.html

  VastaaPoista
 55. Kiitos loistavasta ohjeesta =) Hyvät tossut tuli. Eskarilainen kiittä.

  VastaaPoista
 56. Tusen tack för en tutorial mha vilken jag också vågade pröva sy i läder :D Lär nog bli fler! :)

  VastaaPoista
 57. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tällaset tuli: http://paapuuri.blogspot.fi/2015/08/tahdenlentoja.html

  VastaaPoista
 58. Kiitos ohjeesta! Blogissa onnellisen pojan uudet tarhatossut http://pilvipumpuli.blogspot.fi/2015/09/boom-kah.html

  VastaaPoista
 59. Ihanan selkeä ohje ja tosi hyvä kaava! Ompelin meidän tytölle tossut ja hyvät tuli! Kaavaa jouduin pienentämään, jalan koko kun on n 18 :D http://valossajavarjossa.blogspot.fi/2016/01/eilen-illalla-miehen-lahtiessa.html

  VastaaPoista
 60. Ompelin tänään isoimman koon meidän pojjaalle eskariin. Kiitos! Hyvä ja helppo ohje. Leikkasin päällyskappaletta kaaren puolelta toista senttiä lyhemmäksi, ettei tule liian kiinni nilkkaan.

  VastaaPoista
 61. Ompelin juuri tarhatossut ohjeella, iso kiitos! Hyvät ja selkeät ohjeet :)

  VastaaPoista
 62. Kiitos tästä ohjeesta. Juuri sain tossut valmiiksi ja hyvät tuli!

  VastaaPoista
 63. Anteeksi nyt en hoksaa mistä kaavan saa, tai piirto-ohjeet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linkki kaavoihin on tuossa sivupalkissa hetikohta valokuvani ja yhteystietojen alla.

   Poista
 64. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 65. Kiitos tosi paljon loistavasta kaavasta, tämä on käytössä kerta toisensa jälkeen! Viimeeksi tänään: http://suoratsaumat.blogspot.fi/2018/03/paivakotitossut.html

  VastaaPoista
 66. Moikka!

  Kiitos ohjeesta ja kaavasta. Tein jo yhdet tossut kengän koon mukaan ja ne oli iiiihan liian isot. :D

  Nyt teen jalanpohjan mitan mukaan, toivoyyatoivo istuu paremmin.

  Olisin kysynyt kohdasta nro. 3. Kun alavara käännetään nurjalle, tikkaatko päältä? Jos, niin miten läheltä reunaa? Ensinmäisiin tossuihin tuli taitteesta niin paksu, etten saanut kuin Max. 1cm päästä reunasta tehtyä tikkauksen.

  Ja tuista takakappaleesta. Miten sen saa istuvaksi? Nyt pala oli niin pitkä, etten ainakaan saanut kuminauhaa nätisti asettumaan.

  Kiitos, jos viitsit valaista. :)

  VastaaPoista
 67. Kiitos selkeistä ohjeista. Eilen valmistui puputossut näillä ohjeilla. Pupunkorvat toki tein soveltaen.
  Kuva löytyy muunmuassa instagramista @omatupahandmade tililtä 👍

  VastaaPoista
 68. Kiitos selkeästä ohjeesta ja kaavasta. Tänään valmistui tossut koossa 24, 36 ja 30 kuvia laitan tämän päivän aikana instagramiin @tigermother_

  VastaaPoista
 69. Hei!
  Oliko tähän kaavoja saatavilla?😊

  VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentistasi!

Thanks for your comment!

Tackar och bockar! (Du kan kommentera också på svenska)