sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Kangaslaihis


Olen aina ommellut jonkin verran. Kesällä 2008 löysin blogimaailman ja pian perustin oman blogin. Ompelu lisääntyi huimasti ja pikku hiljaa aloin ommella lastemme kaikki sisävaatteet. Vaan ompelun ohella jokin muukin lisääntyi... nimittäin kankaiden ostaminen. Ennen olin aina ostanut kankaan jotain tiettyä tarvetta varten ja yleensä myös käyttänyt sen. Yhtäkkiä ostinkin kolme kangasta jokaista valmistunutta vaatetta kohden. Kun tätä matematiikkaa on nyt jatkunut kohta 5 (viisi!) vuotta, voitte arvata, että tilanne on tukala. Kankaita on oikeasti ihan joka paikassa. Viime syksynä sain mielestäni vähän hillittyä kankaiden ostamista, mutta siitä huolimatta totesin vuoden vaihteessa, että kankaat eivät mahdu enää mihinkään. Sen sijaan kankaat ovat vallanneet reilujen säilytystilojen lisäksi kodinhoitohuoneen. Olen tunkenut kankaita ompeluhuoneeni jokaiseen nurkkaan. Jopa silitettävien vaatteiden pinoon on eksynyt kankaita. (Pitäisi varmaan silittää vaatteita useammin, niin pinoon mahtuisi enemmän kankaita... heh)

Tammikuussa ompelin enemmän ja samalla kankaiden ostaminen riistäytyi käsistä. Noh, eihän siinä ollut kuin pari nettikauppaostosta, yksi kangaskimppa, reissu Eurokankaaseen ja Jättirättiin, yksi kaverilta ostettu kangas. Eihän tilanne voi olla kovin paha? Eihän? Nyt oli kertakaikkisesti katsottava peiliin ja selvitettävä todellinen tilanne. Paljonko kangasvarastot kasvoivat? Totuus oli, että ostin tammikuussa 25,8 metriä kangasta (glup...) Noh, mutta minähän kuitenkin ompelin aika paljon, enkös? No totuus oli, että ompelin 9 metriä kangasta. Ainoa ongelma vain, että 7 metriä noista kankaista oli hyväntekeväisyysprojektiin liittyviä lahjoituskankaita, ei minun omiani. Omia kankaitani sain siis tuhottua 2 metriä. Tammikuussa kangasvarastojen nettokasvu oli 23,8 metriä. Ei hyvä. Jotain on tehtävä.

Minä aion tästä lähtien merkitä ylös kaikki hankkimani kankaat sekä käyttämäni kankaat. Tämän vuoden kankaiden nettosaldon on oltava negatiivinen. Vaikka vain 10 senttiä, mutta negatiivinen kuitenkin. Aion raportoida tilanteen täällä blogissa kuukausittain.

Haastan mukaan kaikki muut holtittomat hamsterit. Voit esitellä omaa tilannettasi omassa blogissasi tai pitää siitä kirjaa vain ihan itsellesi. Tämä on vaihtoehto kankaattomille kuukausille tai sopii käytettäväksi kankaattoman kuukauden ohessa.

6 kommenttia:

 1. Onpa hyvä idea tuo nettomäärän seuraaminen! Neulemaailmasta ajatus on tuttu: valmiit työt punnitaan ja inventaariossa katsotaan, kuinka monta (kymmentä) kiloa lankaa omistaa. Kankaiden kanssa on toki hieman hankalampaa. Lasketaanko samanarvoisiksi 1 m 170 cm leveää kangasta ja 1 m 150 cm leveää kangasta? Kai tässä vain täytyy joku oma systeemi kehittää ja pitää siitä kiinni. Olisikohan vielä (kun hamstrausta on takana vasta vajaa vuosi) mahdollisuus tehdä kangasvarastoissa inventaario ja laskea, kuinka monta (kilo) metriä kangasta on kaapissa...? ;)

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä! Ei muuta kuin koneet täyshöyrylle. :D

  VastaaPoista
 3. Leena K: Kankaissa voisi tietysti käyttää myös kiloja, jolloin välttyisi tuosta kankaan leveyden ongelmasta. Tai siitä ongelmasta, että kangasta ei useinkaan tule käytettyä koko leveyden mitalta. Itse koen punnitsemisen vain sen verran hankalampana; kankaat on isoja ja minulla ei ole sopivaa vaakaa. Tämän vuoksi päädyin tuohon metrimittaiseen arviointiin. Täytyy tosiaan vain sumplia jokin oma systeemi :) Minä jätän aiemmin ostetut kankaat tässä vaiheessa laskematta, työ olisi liian suuri. Pyrin vain siihen, että kangasvarastot PIENENISIVÄT :)

  Inkeliina: Kiitos :) tsemppiä tosiaan tarvitaan jo pelkästään tammikuun ostosten tuhoamiseen, saatikka jos (ja kun) ostan kangasta lisää :)

  VastaaPoista
 4. Mun niiiiin pitäis osallistua tähän, tosin olen kyllä syksystä lähtien ollut huomattavasti maltillisempi kangasostosten kanssa..

  VastaaPoista
 5. Tää olis kyllä hyvä idea... riittäisköhän mulla itsehillintä tähän...

  VastaaPoista
 6. Tuo punnaaminen onkin hyvä idea, olen useastikin nimittäin miettinyt miten olisi helpoin saada ostot suhteutettua tekemisiin. Jotenkin se ostaminen tuntuukin paljon paremmalta jos sen on aikaansaannoksillaan "ansainnut"

  Tsemppiä tuhousyritykseesi!

  VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentistasi!

Thanks for your comment!

Tackar och bockar! (Du kan kommentera också på svenska)