sunnuntai 24. elokuuta 2008

Päiväkotitossut


Olen usein ajatellut tehdä nahkatöitä. Olin jo aiemmin hankkinut ompelukoneen nahkaneuloja sekä paljon teoriatason tietoa asiasta, mutta en vain ole saanut aikaiseksi tehdä mitään. Mutta kun näin nämä todella suloiset Iinun tossut, ajattelin että siinähän olisi hyvä aihe (tossut) aloittaa nahkatöiden harjoittelu. Lähtökohtana olivat nämä kotoa löytyvät vääränkokoiset ostotossut, merkkeinä Robeez, Starchild ja Tinyzone. Näiden malli on ollut aivan ihana käytössä. Tossut pysyvät tukevasti jalassa jo ihan pikkuvauvalla, mutta ovat hyvät jalassa vielä isommallakin. Kaikissa näissä oli vähän erilaiset kaavat. Piirsin näiden pohjalta malleja yhdistellen ja muokaten itse kaavat meidän neidille sopivaan kokoon.

Alunperin ajatuksenani oli tehdä kokonaan nahkatossut, mutta sitten ajattelin, että miksi ihmeessä? Pääliosahan voi aivan hyvin olla kangasta. Näissä tossuissa päälikangas on verhoilukangasta, joka on erityisesti tarkoitettu esimerkiksi pihakalusteiden tyynyihin. Mukavan tukevaa kangasta ja mikä parasta, siinä oli teflonkäsittely, eli kankaan pitäisi hylkiä likaa.


Pohja on sitten sitä nahkaa:


Nahan ompelu oli yllättävänkin helppoa. Vaikeinta oli se, että nuppineulojen käyttö on mahdotonta. Olen aiemmin saanut vinkkiä, että niiden sijasta voisi käyttää joko pyykkipoikia tai maalarinteippiä. Tässä kuitenkin oma innovaationi; neidin hiuspinnit :)

11 kommenttia:

 1. Ihanat tossut... Itsekin ajattelin ommella nahkatossuja tytöille kerhoon. Etsiskelin netistä ohjetta, mutta ei tunnu löytyvän. Et viitsisi skannata kaavoja tänne sivuillesi?

  VastaaPoista
 2. Voinhan minä ne tänne laittaa, mutta se vie kyllä muutaman päivän, koska minulla ei ole skanneria kotona. Kaavat tulevat siis joskus ensi viikolla ja niitä saa sitten käyttää ihan omalla vastuulla :)

  VastaaPoista
 3. Iinu: Kiitos kehuista :) Kerho/päiväkotitossuissa on kieltämättä tärkeää, että eivät ole liukkaat.

  VastaaPoista
 4. Ompa upeat tossut!! Ei voi kuin ihailla!

  Ja tuo prinsessapaita on myös tosi suloinen, siis voiko tavalliseen ompelukoneeseen laittaa kuminauhaa? Tuollainen kuminauhayläosa mekko olisi ihana mutten ajatellut että sen tekeminen olisi mahdollista kotikoneella.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Hanna kehuista :) Joo, kyllä tuo kuminauhajuttu onnistuu ihan tavallisella kotikoneella. Kuminauha on sellaista ohutta, sitä myydään yleensä siellä missä lankojakin. Kuminauha laitetaan alalangaksi ja se puolataan käsin, kevyesti venyttäen. Lopputulos vaihtelee ilmeisesti aika lailla kankaasta riippuen, mutta tuollaisessa peruspuuvillassa se toimii ainakin oikein hyvin.

  VastaaPoista
 6. Haa, mulla on viikon verran ollut ajatuksen tasolla tossujen tekeminen ja täältä löytyi samanlaiset! Hauskaa. Sain nahanpaloja joten ajatuksena on kokeilla kokonaan nahkaisia tossuja, tosin mulla ei ole minkäänmerkkisiä valmiita tossuja malliksi. Pitää siis itse säveltää. En vain ole vielä kerinnyt muilta kiireiltä kaavoja yrittämään.
  Tuo seuraavan postauksen tähtipaita on hieno, huomasin siistin kauluksen heti kuvasta ennen kuin tekstissä siitä edes mainitsit. :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos tossujen kaavoista! Linkitin ohjeesi omaan blogiini!

  VastaaPoista
 8. Heippa!

  Onko kaavoissasi valmiina saumavarat?

  VastaaPoista
 9. Heips Milla!

  Kaavoissa ei ole saumavaroja. Jos käytät nahkaa, 2-3 mm riittää.

  VastaaPoista
 10. Tosi hienoja tossuja olet tehnyt :)

  VastaaPoista
 11. Niiin ihania tossuja! Olisiko minulla mahdollisuus saada kaavat näihin tossuihin? Entä mitä kaavat maksavat?
  Ystävällisin terveisin!
  Sinikka Mäkelä

  VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentistasi!

Thanks for your comment!

Tackar och bockar! (Du kan kommentera också på svenska)